Från soffpotatis till fitness queen - dina 7 måsten

 

Från soffpotatis till fitness queen - dina 7 måsten

Soffan är skön, men att varaen vältränad fitness queen är mycket skönare och roligare. Tänk dig att vakna upp på morgonen, titta i garderoben och veta om att allt passar och sitter snyggt. Skön känsla. Eller att du faktiskt klarar av att springa en mil eller följa med vännerna till Frankrike för en helg i Alperna. Du har musklerna och konditionen för det. Dags att gå från sköna soffan till att bli en riktig fitness queen. Här kommer dina 7 måsten, så är du snart i mål. 
 

1 Inspiration och motivation

Det är bra att förstå skillnaden mellan inspiration och motivation. En vältränad person kan vara en inspiration, medan att fixa ett lopp eller må bra är en motivation. Inspiration är som socker: det får igång dig, men det hjälper dig inte hela vägen. Motivation är mer som protein: det ger inte samma snabba rush, men hjälper dig att verkligen klara av ditt mål. Du måste hitta din egen motivation för att bli en fitness queen. En egen känsla och övertygelse. Sedan bör du omge dig med inspirerande människor, goda citat och transformationsklipp från Youtube

 

2 Ta hjälp

Ok, bästa sättet att klara svåra utmaningar är faktiskt att ta hjälp av andra människor. Gör resan tillsammans med din syrra eller bästa kompis. Gå till ett träningscenter och be om hjälp. Be dem visa dig hur du använder de olika redskapen och lyssna till deras råd. Har du råd med PT, personlig tränare? Det kan vara väl investerade pengar. 

 

3 Snygga sportkläder

Skaffa snygga kläder att träna i. Det är så mycket roligare att börja träna i ett par nya tights och mjuk träningshoodie, än kläderna som legat längst ner i lådan i tre år. Satsa på färg, som härliga bubbelgumstights och snygga träningstoppar som gör dig glad varje gång som du ser dem. 

 

4 Hitta din träningsform

Du måste hitta din träningsform för att hålla ut. Istället för att du tränar för att komma i form, så ska du satsa på en träningsform som du älskar. Älska vägen fram till att bli en fitness queen. Då går det snabbare, är roligare och du har inget problem att sedan hålla formen. Du kan powerwalka, spela tennis, testa padel eller boxning, rida eller löpa. Eller hundra andra saker. 

 

5 Gör det till en vana

Sitta i soffan är en vana, träna, cykla och hitta på spännande aktiviteter är en annan vana. Du måste göra träningen och ett aktiv liv till en vana. Leta efter möjligheter att röra dig i vardagen. Håll fast vid dina träningstider vecka efter vecka. Till slut är träning och rörelse en del av ditt liv. Du behöver knappt tänka på det längre. 

 

6 Bli en proteinjunkie

Protein hjälper dig att bygga muskler och gör dig mätt. Muskler ger dig också bättre ämnesomsättning. Dags att bli en proteinjunkie. Du hittar protein i kyckling, ägg, baljväxter, kött och fisk. Och självklart i proteinbars. Köp storpack med proteinbars i olika smaker och ha alltid några bars i väskan. Perfekt efter träningen eller som mellanmål. För lördagskvällen kan du satsa på proteinchips, japp, hälsosamma chips gjorda på linser. En liten varning: de är godare än vanligare chips och grymt beroendeframkallande. 

 

7 Testa nya saker

I soffan testade du nya tv-serier på Netflix. Tittade på andra som gjorde spännande saker. Nu är det dags att börja testa nya saker IRL. Prova boxning, anmäl dig till Tjejmilen eller Göteborgsvarvet. Var lite miljöqueen och tågluffa runt i Europa. Vandra mil efter mil i Paris, Berlin, London och Rom. Eller så hyr du en kanot och paddlar i Stockholms skärgård. Cykla genom Sverige eller vandra Kungsleden. Utmana dig själv, din familj och dina vänner och upplev nya äventyr.