Maximera dina träningsresultat med proteinshakes

 
 
En proteinshake är en dryck med en hög koncentration av protein som hjälper kroppen att bygga ny muskelvävnad. Förutom att bygga och upprätthålla muskler bidrar de till viktminskning och snabbare återhämtning i kombination med träning. 

Proteinshakes marknadsförs vanligtvis som ett pulver och måste blandas med mjölk, vatten eller juice och konsumeras omedelbart. De finns även att köpa som färdiga drycker i olika butiker som Lohilo, Nocco och Proteinbolaget. Resultat kommer åstadkommas genom att följa en balanserad diet med tillräcklig vila efter varje träningspass. Det finns en stor mängd proteinkällor som soja, mjölk, ägg, kött, ärtor med mera. Det bästa är att de kan köpas i olika smaker såsom vanilj, jordgubbe, choklad, kaffe och mycket mer. 

Att dricka proteinshakes har utan tvekan stora fördelar för att maximera och optimera träningsresultat. Många ytterligare fördelar kommer beskrivas närmare härnäst. 

 

15 fördelar med proteinshakes

Fördelarna med att dricka proteinshakes är otaliga och förhoppningen är att följande 15 fördelar ska övertyga. 

●        Bättre bevaring muskelmassa: I motståndsträning hjälper de till att bevara muskelmassa.

●        Bättre upptagning av mineraler: De hjälper till att transportera och absorbera järn i kroppen.

●        Effektivare proteinbildning: Den tillhandahåller leucin, en viktig byggsten som behövs för att bygga kroppens proteiner.

●        Enklare proteinintag: Det är ett mycket enkelt, praktiskt och snabbt sätt att få i sig nödvändiga mängder protein.

●        Förbättrad kardiovaskulär hälsa: Eftersom proteinshakes sänker blodtrycket förbättras den kardiovaskulära hälsan.

●        Mer muskeltillväxt: Proteinshakes är ett perfekt komplement för att öka muskelmassan eftersom de tillhandahåller viktiga aminosyror som reparerar och underhåller muskelvävnad.

●        Minskar intag av fett och socker: Som livsmedel är proteinshakes ett effektivt sätt att få nödvändiga mängder protein på ett hälsosamt sätt.

●        Motverkar oxidativ stress: Oxidativa skador orsakade av fria radikaler minskas och motverkar därmed åldrande hud.

●        Högre maxprestation: Proteinshakes tillhandahåller det glutamin, som i det maximala belastningsstadiet för ett träningspass kan ligga på låga nivåer.

●        Reducerad muskelnedbrytning:  Musklernas nedbrytning minskas och deras återhämtning och reparation förbättras.

●        Stärker immunförsvaret  genom att förse kroppen med antiviralt och antibakteriellt skydd mot infektioner och sjukdomar.

●        Större uthållighet: De förbättrar uthålligheten och minskar muskelskador. Proteinshakes är nämligen en extra energikälla och främjar så kallade glykogenbesparingar.

●        Viktminskning: De gynnar viktminskning eftersom kroppen behöver mer energi för att smälta protein än för andra livsmedel, så kaloriförbrukningen är högre efter en proteinrik måltid. De har också en mättande känsla som gynnar och gör att det inte finns någon oro för hunger.

●        Ökar blodsockernivån: Då de ökar kroppens blodsockernivå är de en snabb källa för energi.

Ännu en fördel är att proteinshakes bidrar till ett välfungerande nervsystem, mag- och tarmkanalen samt blodcirkulationssystemet. För att uppnå alla nämnda fördelar är det rekommenderat att proteinshaken innehåller högst 30 gram proteinpulver. Tänk på att överskott av protein kommer att lagras i kroppen som fett, på samma sätt som ett överskott på kolhydrater och fett gör. 

 

Bästa tider att ta proteintillskott

Studier visar på att proteinshakes kan ge lite olika effekter beroende på vilken tid de konsumeras. När de rekommenderas att tas till frukost baseras det på den positiva effekt de kommer att ha på mättnad under resten av morgonen. Det här beror på att nivåerna av hormonet som styr aptit sjunker. 

En annan möjlig tid på dygnet är innan träning. I detta fall bör det vara en typ av proteinshakes som har enkel och snabb absorption. På det viset undviks proteinets nedbrytning under ansträngning och kroppen förses med de viktigaste näringsämnena för träning. 

För atleter och mer avancerade idrottare tas en proteinshake vanligtvis under träning. I det fallet måste det vara ett hydrolyserat protein så att det praktiskt taget inte kräver matsmältning. Det mest logiska är dock att konsumera protein efter träning och det har då en mindre betydelse i vilken form det konsumeras.