Träna innan eller efter frukost?

 

Träna innan eller efter frukost?

För många är en ordentlig frukost ett måste innanmorgonträningen kan bli av. För andra kan det vara svårt att få ned någonting alls, och andra kanske får magproblem om man går ut och springer med full mage. En del förespråkare hävdar också att man bränner mer fett från kroppen, om man äter frukosten efteråt istället. Så hur ligger det egentligen till, måste man äta innan eller efter morgonpasset? 

 

Kvällen innan viktigare

Den som har svårt att få i sig frukost eller får magproblem, kan lugnt köra sitt morgonpass. Det är långt mycket viktigare hur man har ätit på kvällen innan. Att man har fyllt på sina depåer, med en ordentlig middag kvällen innan, kommer ge större energiutslag än vilken frukost som helst. Det går förstås bra att ta en proteindrink, eller någon annan energidryck med BCAA om man ändå vill ha lite extra protein till musklerna. När det kommer till fettförbränning kan den bli något högre om man skippar frukosten, då kolhydrater från densamma kan trigga blodsockret under själva träningspasset.  Nu spelar det här i princip ingen roll alls, när det kommer till att minska midjeomfånget. Det viktiga är vad man förbränner totalt sett över hela dagen. Den som alltså bränner mindre fett under morgonpasset, kommer förmodligen bränna mer under senare delen av dagen. 

 

Och efter träningen?

Det är bra att få i sig något efter att träningen är slut, man brukar tala om ett "fönster" på ungefär en timma eller två där kroppen verkligen suger åt sig energi. Det råder dock delade meningar om det överhuvudtaget finns ett sådant här "fönster" men alla är förstås överens om att både bränsle och protein behövs efter träningen. Den kan vara smart att ta en frukt direkt efter träningspasset, och den som vill bygga muskler kan förstås använda någon produkt med extra protein tillsatt. Det här stannar av den muskelnedbrytning som måste till för att kroppen ska kunna bygga och förstärka musklerna från första början. Med andra ord är det viktigt att äta efteråt, även om man inte ska ta någon stress över det. Och vill man vara på den säkra sidan, kan en proteinbar vara ett bra mellanmål tills man kommer hem. För att bygga muskler behövs både bränsle och protein, gärna i anslutning efter träningen. 

 

Bästa uppladdningen inför kraftansträngningar

Den som exempelvis ska springa ett maraton, eller bara vill ha bästa förutsättningarna till sin träning, bör tänka till kring maten. I exemplet med maraton bör man de närmaste dagarna innan loppet se till att kolhydratlagren i kroppen är fulladdade. Det enklaste sättet är förstås att äta som man brukar, men avstå träningen de två sista dagarna innan loppet. På detta sätt kan kroppen fylla upp energin i musklerna och levern. Den som vill kunna prestera maximalt på gymmet bör också äta kolhydratrik mat och förstås ha tillräckligt med vila i kroppen, sedan senaste hårda passet. Det tar ungefär två dygn att ersätta lagren med kolhydrater i kroppen. Det är det här som reglerar att de flesta idrottare maximalt kan träna tre riktigt hårda pass i veckan. Mellan dessa får man förlita sig mer på fett som bränsle. Även om maten kommer ha en begränsande faktor för hur man presterar är det ännu viktigare att man dricker tillräckligt med dryck innan, under och efter träningen. Vatten är att föredra innan och under, medan proteindryck kan fungera väl direkt efter passet. Man ska dock undvika att ladda upp sig onödigt mycket med vatten innan, då kroppen bara kommer att urinera ut viktiga mineraler. Det är viktigt att man dricker i normala mängder och låter törsten få vara med och bestämma.